Şırnak Haber

   

Anasayfa   I   İletişim   I   Şikayet Dilek   I   Açılış sayfası yap   I    Sık kullanılanlara ekle  

   

 TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK     MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...    MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.    “TEFECİLER VE TEFE TÜFE ÜZERİNE…!”EDİ BESE…!    FİNAL FARKI...  

 
   
 
        Güneydoğu
        Türkiye
        Dünya
        Politika
        Ekonomi
        Eğitim
        Spor
        Sağlık
        Bilim Teknoloji

 

 

        Çok Okunalar

  TOKİLERİN KURA ÇEKİM TARİHİ BELİRLENMELI ARTIK

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MUSİAD'TAN AÇIKLAMA...

  MAÇ TARİHİ BELLİ OLDU.

 

 

TBMM'de Kürtçe Konuşulmasına İlişkin Verilen Takipsizlik Kararı Kaldırıldı

 

15.6.2009 12:46:43

Karardan: "Tbmm'de Hangi Dille Konuşulabileceğinin Belirtilmemiş Olmasını Gerekçe Göstermek, Anayasa'nın 3. Maddesinde Yer Alan ' Devletin Dili Türkçe'dir' Hükmü Karşısında Yasal Dayanaktan Yoksundur" "Kürtçe Konuşmayla Spy'nın 81. Maddesinde Yer Alan 'Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi Üzerinde Milli, Dini Kültür, Mezhep, Irk, Dil Farklılığına Dayanan Azınlıklar Bulunduğunu İleri Süremezler' Hükmüne Aykırı Davranılmıştır" "Şüphelilerin Faaliyetleri Yasama Dokunulmazlığı Kapsamında Değerlendirilemez"

 

 

İHA - Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, TBMM'de yapılan Kürtçe konuşmaya ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği takipsizlik kararını kaldırdı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş'ın TBMM Grup toplantısında yaptığı Kürtçe konuşmada verilen takipsizlik kararı kaldırıldı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına itirazı değerlendiren Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP Genel Başkanı Türk ile Grup Başkanvekili Demirtaş hakkında soruşturma açılmasını istedi. Mahkeme kararında, DTP'nin 24 Şubat'ta TBMM'de yapılan grup toplantısında yaptığı Kürtçe konuşmaya ilişkin savcılığın talebi doğrultusunda TBMM televizyonundan yayın CD'lerinin istendiği ancak savcılığın konuşmanın içeriğinin tespiti ve değerlendirmesi açısından CMK'nın 160/1-2 maddesinde belirtilen soruşturma işlemleri yapmadan ve söz konusu konuşmaların içeriğini tespit etmeden ve konuşma içeriğinde başkaca suç unsuru bulunup bulunmadığını araştırmadan karar verdiği belirtildi.

Savcılığın kararını Anayasa'nın 3. maddesinde belirtilen 'Devletin dili Türkçe'dir' hükmüne rağmen devletin asli organı olan TBMM'de hangi dille konuşulacağı konusunda Anayasa'da açık bir düzenleme bulunmadığı gerekçesine dayandırdığına işaret edilen kararda, bu gerekçenin Anayasa'nın 3. maddesinde belirtilen ' Devletin dili Türkçe'dir' hükmü karşısında yasal dayanaktan yoksun olduğu belirtildi.

Yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararında, DTP'nin grup toplantısında yapılan siyasi çalışmaların bu partinin Siyasi Partiler Yasasının (SPY) 81. maddesi kapsamında propaganda olarak sayılamayacağının belirtildiği kararda şu ifadelere yer verildi:
"DTP'nin grup toplantısında vermiş olduğu mesajların canlı olarak tüm Türkiye genelinde yayınlanıyor olması ve siyasi partilerin topluma yönelik mesajlarının ve siyasi faaliyetlerinin açıklamasının grup toplantılarında yapılıyor olması karşısında 24 Şubat 2009 günü TBMM'de yapılan grup toplantısının DTP'nin propaganda faaliyeti kapsamında kabul edilmesi gerekmektedir."

Kararda SPY'nin azınlık yaratılmasının önlenmesi amacıyla düzenlenen 81. maddesine atıfta bulunularak bu maddenin, 'Siyasi partiler Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde milli veya dini kültür veya mezhep veya ırk veya dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri süremezler. Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak geliştirmek veya yaymak yoluyla Türkiye Cumhuriyeti ülkesi üzerinde azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünün bozulması amacını güdemezler ve bu yolda faaliyettebulunamazlar. Tüzük ve programların yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde açık veya kapalı salon toplantılarında mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanamazlar. Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plakalar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar. Bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak tüzük ve programlarını kanunla yasaklanmış diller dışında yabancı bir dile çevrilmesi mümkündür'içerdiği hatırlatıldı.

Bu hükme aykırı olarak SPY'nin siyasi parti faaliyetlerinde yasakladığı Türkçe'nin dışında Kürtçe olarak konuşma yapan DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş'ın grup toplantısındaki faaliyetlerinin Anayasa'nın 83. maddesinde sayılan yasama dokunulmazlığı kapsamında da değerlendirilmesinin de mümkün olmadığı belirtilen kararda, "Bu haliyle her iki şüphelinin eylemlerinin SPY'nin 81. ve 117. maddesindeki suç yönünden bu yöndeki delillerin değerlendirilmesi veyasal gereğinin yapılması gerekirken kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi yersiz olduğundan itirazın kabulüne karar verilmiştir" denildi.

 

 

        

Bu habere 0 adet yorum yapıldı.

   Diğer Başlıklar

  DTP'li Kışanak neler söyledi? 11.11.2009 11:57:30
  Bülent Arınç'ı utandıran anlar 11.11.2009 11:38:09
  DTP ŞIRNAK MİLLETVEKİLİ HASİP KAPLAN; “ALNIMIZ AÇIK” 21.7.2009 12:49:42
  DTP'Lİ BAŞKANLAR RANDEVU TALEBİNİ DEĞERLENDİRDİ 10.7.2009 13:30:00
  DTP İL BAŞKANLIĞINA SELİM BAYAR SEÇİLDİ 29.6.2009 10:05:57

        Yorumlanan Haberler

 

        Şırnak'ta Hava Durumu

ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU  ŞIRNAK'TA HAVA DURUMU

 

        Yararlı Linkler

T.C.Kimlik Numarası

Emekli Sandığı İşlemleri

Vergi Kimlik No.

SSK İşlemleri

BAĞKUR İşlemleri

Resmi Gazete

 

        Site İçi Arama

 

        Ziyaretçi Sayımız

2337951

 

 
 
 
 

 

Gelişen Şırnak Haber

Adres: Atatürk Mah. Bayındırlık Eski Binası Tel-Faks :+90 486 216 58 88 Merkez / ŞIRNAK - Türkiye
© Copyright Şırnak Haber 2004 Tasarım:Faruk GÜNEŞ

Şırnak Haber